Arboga Medeltidsdagar har ett rikt programutbud för våra minsta. Det finns möjligheter att bli en fullfjädrad gycklare, slöjdare eller att efter vissa prövningar dubbas till riddare. Det går också att njuta av dockteater eller ansiktsmålning. Kom och var med du också!

Planering av årets program är i full gång, och under tiden kan man här nedan inspireras av förra årets aktiviteter.

Barnaktiviteter i Ahllöfsparken

I Ahllöfsparken händer det roliga saker mest hela tiden. På scenen är det föreställningar och gycklarskola, i teaterladan är det givetvis teater, i lusthuset är det sagoläsning under lördag förmiddag. Dessutom kan du rida på ponnyhästar, få ansiktsmålning, prova att kasta kniv och mycket mer skoj!

Barnparaden och Familjföreställning

Fredagen den 10 augusti kl. 16.00 går barnens festtåg med musikanter, skådespelare och gycklare, arrangerat av Gycklargillet Uthopia. Samling och avgång på Nicolai Kulturhus för parad till Medborgarhuset. Små och stora prinsessor, prinsar, riddare och gycklare är välkomna att delta! Vid ankomst till Medborgarhuset dukar vi fram lite fika och därefter, kl. 17.00, bjuder Teaterföreningen till en familjeföreställning på medborgarhuset: ”En medeltida gycklarföreställning” (gratis inträde).

Lajv (levande rollspel) ”Missionärens Hemlighet”

Lajv levande rollspel Arboga Medeltid
En missionär återvänder till Arboga efter många år i andra länder. Med sig bär missionären många kunskaper men också en mörk hemlighet. Missionärens hemlighet är ett spännande lajv där nutid blandas med ett medeltida Arboga i jakten på kunskap och mystiska hemligheter. Barn mellan 7-14 år (även yngre och äldre) är varmt välkomna att delta. Drop in – kom förbi när det passar dig:
Lördag och söndag, mellan kl. 13.00-16.00
Stora torget, framför skomakaren (gratis).

Barnteater med Korp i Teaterladan, Ahllöfsparken

Korp - Barnteater och gatuunderhållning Arboga Medeltidsdagar
Musik- och teatergruppen Korp underhåller med föreställningen ”Råttprinsessan”, en folksaga med rötter i medeltiden. I medeltida gycklaranda, med Tussan som huvudperson berättar vi sagan om en kungason som inte kan motstå en liten råttas bevekande bön – att han ska ta henne till fästmö! En föreställning för barn från 3 år och uppåt (gratis inträde).
Föreställningar:
Torsdag kl. 12.00 och kl. 15.30
Fredag kl. 11.30 och kl. 12.30
Lördag kl. 12.00
Söndag kl. 12.30

Barnteater med Arbogateatern i Teaterladan, Ahllöfsparken

Arbogateatern spelar ”Sagan om draken med de stora tänderna”: Prinsessan har blivit kidnappad, riddaren ska rädda henne och draken har de största tänder man någonsin sett. Låter det som en klassisk saga? Det ska snart visa sig att ingenting är som man förväntar sig. En föreställning för barn från 4 år och uppåt, med fart, energi och ett par stora tänder.
Föreställningar:
Onsdag kl. 14.00
Torsdag kl. 14.00
Fredag kl. 14.00
Lördag kl. 14.00
Söndag kl. 11.00
Biljetter via www.kulturbiljetter.se och på plats en halv timme innan föreställning.

Barnens medeltida gästabud på Arboga Museum

Kom och var med att ställa i ordning, laga till och uppleva ett riktigt medeltida gästabud. Torsdag och fredag kl. 11.30-13.00. Gamla museets gård, Nygatan 41.
Föranmälan fr.o.m. den 31 juli till Arboga Museum, telefon: 0589-142 10. Ålder 6-12 år. Pris 60 kr/barn.

Barnens park

Barnens park finns på södrasidan av Heliga Trefaldighets kyrka. Du får tillverka ditt eget smycke för en liten peng. Vykort finns att färglägga. Du kan bygga medeltida städer med våra byggklossar. Du kan även ta med dig en vuxen för att rida på vår trähäst. Gå vår tipspromenad i Barnens park och ha möjligheten att bli dubbad till riddare i Heliga Trefaldighets kyrka under dagarna onsdag till och med lördag kl. 15.00. Riddarna från Bergmansparken dubbar.

Ansiktsmålning med Glittra

Ansiktsmålning Glittra
Hej till alla Människovänner, besök bästa Glittra Feystofftra Rosvinga vid lusthuset i Ahllöfsparken! Hon finns på plats under marknadens öppettider. Och för att hennes namn är lika långt och trassligt som spindelnät så kan alla kalla henne Glittra. Så mycket enklare när man ska prata feer och glitter medans hon målar ditt ansikte.

Ponnyridning

Välkommen att ta en kort promenad på en ponny. Arboga Ryttarsällskap inväntar besökare i Ahllöfsparken, vid Örtagården – Torsdag-Lördag kl. 11.00-15.00.

Knivkastning

Prova att kasta kniv (och utmana gärna föräldrarna). Arboga Sportkastningsklubb ASK välkomnar er fredag till söndag under marknadens öppettider bakom örtagården i Ahllöfsparken.

Gycklarskola

Lär dig tricks från Gycklargillet Uthophia! I Ahllöfsparken, scenen. Onsdag-Torsdag kl. 12.00 | Fredag kl. 13.00
Gycklargillet avvaktar även med roliga barnaktiviteter i parken vid dammen: Fredag kl. 14.30 | Lördag kl. 14.30 och kl. 16.00.

Sommarskoj på gården

Upplev den medeltida vardag: Hjälp pigan och husjungfrun att tvätta, karda ull och kärna smör. Ingen föranmälan krävs – kom helt enkelt förbi! Onsdag-Fredag mellan kl. 10.00 och 12.00. Arboga Museum, Nygatan 37.

Spökvandringar med Gycklargillet Uthopia

Följ med en tur och lyssna på skrönor och hemska rövarhistorier – passar både barn och vuxna. Samling vid Café Centrum på Stora torget. Biljetter: Vuxna 50 kr, barn under 15 år går gratis. Förbokning krävs för garanterad plats. Biljetter köps på kontoret och kan förbokas på hemsidan www.arbogamedeltid.se och per mail till info@arbogamedeltid.se (obs.: stor efterfrågan, max. 25 deltagare per vandring).
Onsdag-Torsdag: kl. 18.30 (rek. ålder: 6 år och äldre) och 20.00 (rek. ålder: 12 år och äldre) | Lördag: kl. 20.00 (rek. ålder: 12 år och äldre)

Slynga band i stensalen

I den medeltida salen kan du prova på att slynga band eller se en utställning över Arbogas tidigaste historia. Gamla museet på Nygatan 41. Fredag kl. 14.00-16.00 och Lördag kl. 11.00-16.00