Sugen att lyssna på vacker musik? Att slappna av från den medeltida vardagen? Välkomna till våra konserter under medeltidsdagarna i Arboga!

Programmet för 2020 är under utveckling. Nedanstående finner du programmet från i fjol.

Arboga Barockensemble

Arboga Barock är en ensemble där de flesta av medlemmarna har sina rötter i Arboga. Ensemblen består av cembalisten Birgitta Rosenquist Brorson, cellisten Malin Sandell-Larsson, treversflöjtisten Elisabeth Anderberg, violinisten och sångaren Sven Jauring och sångerskan Elin Jauring. Under konserten i Heliga Trefaldighets kyrka lördagen bjuder de på ett lekfullt och varierat program med musik av exempelvis Georg Friedich Händel och Johan Sebastian Bach.

Sponsor Sparbanken Västra Mälardalen Arboga MedeltidTid: Lördag, 10 augusti, kl. 17:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Fri entré
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling, Föreningen Arboga Medeltid, Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

Konsert “Musik i slott och stuga“

Hanna Drakengren, organist i Arbogabygdens församling, är utbildad vid Göteborgs univeristet och har en master i orgel och relaterade instrument. I konsert, ”Musik i slott och stuga” får vi höra klavikord, cembalo och även Luta som trakteras av Theodor Holmer.

Konsert “Musik i slott och stuga“
Tid: Torsdag, 8 augusti, kl. 18:30
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Gratis entré.
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling,
Föreningen Arboga Medeltid

Salamander

”Salamander är en Göteborgsbaserad trio som spelar sefardisk-judisk musik med rötterna i medeltidens Spanien, blandat med annan tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusikalisk tappning. Gruppen grundades på hösten 2010, och har sedan dess uppträtt på allt från intima caféscener och kulturhus till kyrkor, muséer och festivaler på olika håll i Sverige. Gruppens senaste album ”Como La Rosa”, som släpptes på våren 2018, har fått entusiastiska recensioner och har spelats i radio i bland annat USA, Latinamerika, Grekland och Spanien. Salamandern, som gett namn till gruppen, är i antika och medeltida symbolvärldar och mysterietraditioner en eldande – en av de fyra elementarandarna. Den är bland annat sinnebilden för modet och dådkraften som betvingar smärtans eld. Vackert, intensivt och känslofyllt – hjärtligt välkomna!
Gruppens medlemmar är:
Marita Johansson (sång, gitarr, tamburin)
Jonas Liljeström (fiol, sång)
Emil Pernblad (gitarr, irländsk bouzouki)

Konsert: Salamander
Tid: Fredag, 9 augusti, kl. 18:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Fri entré.
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling, Föreningen Arboga Medeltid

Trio Frottola


Trio Frottola är en ensemble med tidig musik som specialitet och har en repertoar som sträcker sig från medeltid till tidig barock. Ensemblen består av Cecilia Hage, sång, Markus Eriksson-Junby och Torbjörn Söderquist, luta. Ensemblen har varit verksam sen 2010 och släppte hösten 2017 sitt första album ”Vivo e sento”. I konserten ”I medeltida fotspår” tar Trio Frottola avstamp i den gregorianska sångskatten, och vandrar via sånger ur sångsamlingar som Llibre Vermell och Piae Cantiones fram till 1500-talets frottolas med musik av bl.a. Tromboncino och Verdelot.
Cecilia Hage är klassisk sångerska, pedagog och musikterapeut utbildad vid Kungliga musikhögskola i Stockholm. Hon är för närvarande verksam som pedagog samt som sångerska inom tidig musik men har tidigare även arbetat med romanstraditionen och med opera. Markus Eriksson Junby är utbildad gambist och cellist vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Markus arbetar både som solist och som kammarmusiker i olika sammanhang runt om i Norden och har spelat med bl. a. Weser – Renaissance (Tyskland), Drottningholms Barockensemble, Svenska Barockorkestern, Rebaroque, Serikon, Barokkanerne (Norge) m.fl.
Torbjörn Söderquist är utbildad lutenist på The Royal College of Music i London och har arbetat med tidig musik professionellt i över 20 år. Torbjörn spelar regelbundet med Ensemble Pastime och har medverkat i radio och TV samt i uppsättningar vid bland annat Drottningholms- och Vadstenaakademin.

Konsert med Trio Frottola
Tid: Lördag, 10 augusti, kl. 13:00
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Pris: 150 kr per person, barn under 15 år gratis. Biljetter köps på plats eller på Föreningen Arboga Medeltids kontor, Nygatan 33.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

Orgelmusik genom seklerna

har en master i orgel och relaterade instrument. I orgelkonserterna kommer vi att få orgelmusik från 1200–1700-talet presenterad, med musik av Scheidemann, Bach och Perotini.

Orgelmusik genom seklerna
Tid: Onsdag, torsdag och fredag, 7, 8 och 10 augusti, kl. 14:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Gratis entré.
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling,
Föreningen Arboga Medeltid

Ola Aurell


Med sina hysteriskt roliga sånger och unika scenpersonlighet har Ola Aurell etablerat sig både på den svenska visscenen och som sjungande stå uppkomiker. Han har kallats allt från ”geni” och ”den där sjuke jäveln” till ”han som fört visan in i 2000-talet”.
Ola Aurell kommer att uppträda spontant på gator och torg men har även två stycken framträdanden på scenen i Ahllöfsparken.

Ola Aurell
Tid: Fredag och lördag, 9 och 10 augusti, kl. 14:00
Plats: Scenen I Ahllöfsparken
Gratis.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

Romeo och Julia Kören


Anna Ander, Malin Sternbrink, Mathias Nordström, Joakim Sikberg och Pierre Nordahl ur Romeo & Julia Kören framför under Benoît Malmbergs konstnärliga ledning fransk renässansmusik och texter av bland andra Franco Sacchetti och Marguerite av Navarra. Som vanligt med Romeo & Julia Kören blir det en blandning av sång, teater och vackra kostymer till ackompanjemang av renässansluta. Romeo & Julia Kören bildades på Dramaten 1991 under  Peter Langdahls uppsättning Romeo och Julia. Sedan dess har ensemblen turnerat runt världen med sin alldeles egen form av musikteater. Senast i juni besökte de Kina med sina produktioner Macbeth och Decamerone. I september återvänder kören till Kroatien där de framträtt flitigt från 1994 och framåt. Ingen publik är främmande för denna ensemble som regelbundet spelar för kungligheter och skolbarn; på äldreboenden och ambassader. Och nu återigen i Arboga.

Konsert: Romeo & Julia KörenSponsor Sparbanken Västra Mälardalen Arboga Medeltid
Tid: Onsdag, 7 augusti, kl. 19:00
Plats: IOGT lokalen, Storgatan 10
Priser: 150 kr. Medlemmar 75kr. Biljetter köps på plats eller på Föreningen Arboga Medeltids kontor, Nygatan 33.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid. Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

Spiritual Seasons

Medeltida & keltiska melodier, poetiska nordiska ballader kombinerat med en energigivande och enastående prestanda! Sedan 2004 har Spiritual Seasons turnerat i Europa och Asien, och gett god energi med sin positiva smittsamma uppträdande. De garanterar att du dansar, sjunger och ler! Bandet har släppt tolv album och spelat mer än tusen konserter. Victor Smirnov, sång, gitarr, bouzouki, jews harpa – Anton Smirnov, tin-whistle, flöjt, säckpipa, back-vocal – Mikhail Papush, banjo, trummor, back-vocal – Maria Boguslavskaya, violin, sång – Alla Kushnyr, synth bass synth dragspel, vokal – Lidia Smirnova, traditionella danser.

Tid: Onsdag, 7 augusti, kl. 11:00 och 16:30 samt
torsdag, 8 augusti, kl. 13:00 och 17:00
Plats: Scenen I Ahllöfsparken Gratis.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

Med förbehåll för eventuella ändringar.