Planering av årets program är i full gång, och under tiden kan man här nedan inspireras av förra årets aktiviteter.

Sugen att lyssna på vacker musik? Att slappna av från den medeltida vardagen? Välkomna till våra konserter under medeltidsdagarna i Arboga!

Kungsängens Barocktrio

Kungsängens Barocktrio
För fjärde året i rad gästar barocktrion medeltidsdagarna i Arboga. Kungsängens Barocktrio är en grupp vars medlemmar alla är bosatta i Kungsängen. Jesper och Maria gör tillsammans med Marcus ett blandat program med oboesonater och musik för cello/cembalo. Jesper Harryson är solooboist i Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm. Maria Harryson Uusijärvi är cellist och sångerska utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Marcus Mohlin är cembalist, utbildad vid Collegium Musicum, en specialisering i tidig musik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Marcus arbetar idag som frilansmusiker i Europa.

Sponsor Sparbanken Västra Mälardalen Arboga MedeltidTid: Onsdag, 8 augusti 2018, kl. 19:00
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen (ingång Rådhusgatan)
Pris: 100 SEK per person, barn under 15 år gratis. Biljetter köps på plats eller på Föreningen Arboga Medeltids kontor, Nygatan 33.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

Magnus Andersson och Hanna Drakengren

Hanna Drakengren Magnus Andersson Instrumentalmusik teorb, cembalo och orgel
Hanna Drakengren är organist i Arbogabygdens församling sen 2008 och utbildad vid Göteborgs universitet med examensår 2000. Under 2016-2018 har hon läst Mastersprogrammet i orgel och relaterade instrument (klavikord och cembalo) vid Göteborgs universitet och specialiserat sig på den äldre musiken från1400-1700-tal. Magnus Andersson, född och uppvuxen i Arboga,
är verksam som lutenist i Europa och har efter högskolestudier i Stockholm,
Milano och Bloomington sin bas i Berlin, där han fokuserar på musik mellan 1450-1750. Tillsammans spelar de för oss instrumentalmusik på teorb, cembalo och orgel av Kapsperger, Frescobaldi, Piccinini m.fl.

Europa 1618. Instrumentalmusik på teorb, cembalo och orgel
Tid: Torsdag, 9 augusti 2018, kl. 18:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Gratis entré.
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

Anna Fäldt: Didgeridoo – Toner från urtiden.

Anna Fäldt Didgeridoo
En konsert med helande ljud att drömma, vila eller resa till. Med didgeridoo, regnstav, trumma och röst mm väver Anna Fäldt samman tonerna till en exotisk musikalisk skapelse. Låt tonerna från didgeridoo skölja igenom dig för att skingra det som besvärar eller hindrar. Åhörare kan sitta på en stol eller ha med egen yogamatta eller filt att ligga på och lyssna. Konserten inleds med en skapelseberättelse om hur didgeridoo började spelas. Därefter kommer ganska livligt spel för att hjälpa åhöraren att fokusera och lyssna. Gradvis blir det stillsammare för att skapa en lugnare atmosfär. Avslutningsvis blir spelet livligare igen för att markera en avslutning. Anna Fäldt vill förmedla den rogivande stämningen hos didgeridoons djupa vibrerande toner. Anna önskar att lyssnaren får uppleva mental vila, minskad stress, samt mer energi. Anna Fäldt började spela didgeridoo 1995. Hon har haft olika lärare; Ray Stockdale samt Alan Dargin, didgeridoo virtuos och traditionsbärare från Arnhem Land i norra Australien. Hon har deltagit i en masterklass ledd av Darryl Dikarrna när hon besökte västra Arnhem Land i Australien 2006. Hemsida: www.didgeridoo.se

Sacred Sound – Healing and Dreaming
Tid: Fredag, 10 augusti 2018, kl. 13:00
Plats: Arboga bibliotek, Galleri
Gratis entré.
Programtid 45 min. Det rekommenderas att man kommer i tid innan den börjar och stannar under hela konserten.
Rek. åldersgräns från 8 år.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

Arboga Barockensemble


Arboga Barock är en ensemble där de flesta av medlemmarna har sina rötter i Arboga. Ensemblen består av cembalisten Birgitta Rosenquist-Brorson, kyrkomusiker i Arboga, cellisten Malin Sandell-Larsson, verksam i Drottningholms Barockensemble, traversflöjtisten Elisabeth Anderberg – uppvuxen i Arboga – frilansmusiker med många år på bland annat Folkoperan, violinisten och sångaren Sven Jauring och sångerskan Elin Jauring, båda verksamma i Arboga med omnejd. Under konserten i Trefaldighetskyrkan bjuder de på ett lekfullt och varierat program med musik av exempelvis GF Händel, GP Telemann och JS Bach.

Sponsor Sparbanken Västra Mälardalen Arboga MedeltidKonsert med Arboga Barockensemble
Tid: Fredag, 10 augusti 2018, kl. 18:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Gratis entré.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid, Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling
Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

De vandrande kvinterna

De vandrande Kvinterna Arboga MedeltidsdagarDe Vandrande Kvinterna är sex sångare och musiker som samlats kring intresset för den färgstarka och fascinerande musiken under Europas medeltid. I den medeltida musikens enkelhet och vackra texter bor en hänförande kraft som föds på̊ nytt var gång den framförs.

Sponsor Västmanlandsmusiken Arboga MedeltidsdagarI Kloster och Borgar
Tid: Lördag, 11 augusti 2018, kl. 13:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Gratis entré.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Västmanlandsmusiken

Schola Gothia

Schola Gothia Arboga Medeltid
Schola Gothia är en professionell kvinnlig vokalkvartett. Repertoaren består av gregorianik och tidig flerstämmig musik från 1300-1400 talet. All musik studeras in och framförs efter tidsenlig notation. Enligt medeltida förebild använder sig gruppen av ett stort gemensamt notställ. Sedan gruppen bildades 1999 har dess konsertverksamhet i Sverige varit stor. Ensemblen har även turnerat i ett flertal länder i Europa och i Japan och Guatemala. Schola Gothia har också samarbetat med ett flertal framstående musiker och ensembler.

Sponsor Västmanlandsmusiken Arboga MedeltidsdagarGregoriansk vokalmusik
Tid: Lördag, 11 augusti 2018, kl. 16:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Gratis entré.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling, Västmanlandsmusiken

Romeo och Julia Kören

Rome och Julia Kören Arboga Medeltid
Sprungna ur teatervärlden har Romeo & Julia Kören tagit fasta på det ideal där musik och sceniskt berättande hör samman. Ett framträdande av Romeo & Julia Kören är därför både en musikalisk och en visuellt uttrycksfull upplevelse. Kören är en ensemble som sjunger och samtidigt lever ut musiken — en egensinnig form av vokal dramatik. Decamerone är en rad dramatiserade noveller ur Giovanni Boccaccios berömda verk med samma namn interfolierade med sånger av den italienska 1500-talskompositören Orazio Vecchi m.fl.
Låt oss samlas en sista dag för att roa oss med sång, dans och spel.
När den nya dagen gryr återvänder vi till Florens.

Under digerdöden flyr tio personer undan Florens och isolerar sig för att inte smittas. För att lätta på tristessen berättar de tio berättelser per kväll i tio dagar. I de skarpt återgivna detaljerna målar Boccaccio fram alla slags erotiska äventyr och snedsprång. Läs mer …

Decamerone
Tid: Lördag, 11 augusti 2018, kl. 18:30
Plats: Medborgarhuset (A-salen, Folkan)
Priser: Medlemmar i Arboga Teaterförening: 100 kr. Scenpass övriga teaterföreningar: 150 kr (ta med ditt scenpass). Övriga: 200 kr. Biljetter kan köpas på Arboga Stadsbibliotek och på tickster.com. Eventuellt resterande biljetter säljs på spelplatsen från kl. 17.30.
Arrangör: Arboga Teaterförening

Obscurus Orbis

Band Obscurus Orbis
Medeltida rockband med säckpipor, rauschpfeifs, stränginstrument, olika trummor och hurdy-gurdy.

Fredag, 10 augusti 2018:
kl. 21:00 – Medverkande riddarspel (Bergmansparken)
ca. kl. 22:30 – Konsert efter fackeltåg och eldshow
Lördag, 11 augusti 2018:
kl. 13:15 – Uppträdande vid rodden
ca. kl. 21:30 – Konsert framför Heliga Trefaldighets kyrka (därefter: eldshow)
Söndag, 12 augusti 2018:
kl. 12:00 – Konsert på scenen i Ahllöfsparken
kl. 15:00 – Konsert på scenen i Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

Med förbehåll för eventuella ändringar.