Sugen att lyssna på vacker musik? Att slappna av från den medeltida vardagen? Välkomna till våra konserter under medeltidsdagarna i Arboga!

Kungsängens Barocktrio

Kungsängens Barocktrio
För tredje året i rad gästar barocktrion medeltidsdagarna i Arboga. Kungsängens Barocktrio är en grupp vars medlemmar alla är bosatta i Kungsängen. Jesper och Maria gör tillsammans med Marcus ett blandat program med oboesonater och musik för cello/cembalo. Jesper Harryson solooboist i Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm. Maria Harryson Uusijärvi är cellist och sångerska, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på musikerlinjen. Marcus Mohlin studerar sitt sista år på Collegium Musicum, på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, en specialisering i tidig musik.

Tid: Onsdag, 9 augusti 2017, kl. 19:30
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Här kan du förboka dina biljetter!
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

Strängnäs Stadspipare

Strängnäs Stadspipare
Strängnäs Stadspipare bildades våren 2016 med syftet att sjunga och spela musik från tidig renässans till tidig barock. Medlemmarna är rutinerade sångare och musiker bosatta i Strängnäs kommun. I sin konsert hanterar de såväl komplicerad vokalpolyfoni som cembalo, flöjter, stränginstrument och trummor. Följ med på en resa genom 14-1600-talets Europeiska musikkultur. En kultur som på många sätt var mer enad och sammanbindande än den är idag. Olle och Agnes Lindberg, Annelie Haager, Hanna och Thomas Drakengren.

Tid: Fredag, 11 augusti 2017, kl. 20:00
Plats: Rådhuset, Fullmäktigesalen
Här kan du förboka dina biljetter!
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid
Medarrangör: Sparbanken Västra Mälardalen

Anna Fäldt: Didgeridoo – Toner från urtiden.

Anna Fäldt Didgeridoo
En konsert med helande ljud att drömma, vila eller resa till. Med didgeridoo, regnstav, trumma och röst mm väver Anna Fäldt samman tonerna till en exotisk musikalisk skapelse. Låt tonerna från didgeridoo skölja igenom dig för att skingra det som besvärar eller hindrar. Åhörare kan sitta på en stol eller ha med egen yogamatta eller filt att ligga på och lyssna. Konserten inleds med en skapelseberättelse om hur didgeridoo började spelas. Därefter kommer ganska livligt spel för att hjälpa åhöraren att fokusera och lyssna. Gradvis blir det stillsammare för att skapa en lugnare atmosfär. Avslutningsvis blir spelet livligare igen för att markera en avslutning. Anna Fäldt vill förmedla den rogivande stämningen hos didgeridoons djupa vibrerande toner. Anna önskar att lyssnaren får uppleva mental vila, minskad stress, samt mer energi. Anna Fäldt började spela didgeridoo 1995. Hon har haft olika lärare; Ray Stockdale samt Alan Dargin, didgeridoo virtuos och traditionsbärare från Arnhem Land i norra Australien. Hon har deltagit i en masterklass ledd av Darryl Dikarrna när hon besökte västra Arnhem Land i Australien 2006. Hemsida: www.didgeridoo.se

Sacred Sound – Healing and Dreaming
Tid: Fredag, 11 augusti 2017, kl. 13:00
Plats: Arboga bibliotek
Gratis entré
Programtid 45 min. Det rekommenderas att man kommer i tid innan den börjar och stannar under hela konserten. Rek. åldersgräns från 8 år.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid

Mikaeli sångare och De vandrande kvinterna

Pilgrimsfärd - Mikaeli sångare och De vandrande kvinterna
Pilgrimsfärd – en musikalisk resa genom medeltidens Europa: Ett sceniskt konsertprogram med kostym, attribut och tidstrogna instrument. De Vandrande Kvinterna är sex sångare och musiker som samlats kring intresset för den färgstarka och fascinerande musiken under Europas medeltid. I den medeltida musikens enkelhet och vackra texter bor en hänförande kraft som föds på nytt var gång den framförs. Kammarkören Mikaeli Sångare är en blandad kör med ca 30 medlemmar under ledning av Mikael Paulsson vars intresse för tidig musik bidragit till att kören mer eller mindre profilerat sig i denna genre. Det har skett både i egen regi och i samarbete med andra.

Pilgrimsfärd – en musikalisk resa genom medeltidens Europa
Tid: Lördag, 12 augusti 2017, kl. 13:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan
Gratis entré.
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid; Medarrangör: Västmanlandsmusiken

Hanna Drakengren, organist

Hanna Drakengren i Heliga Trefaldighets kyrka
Hanna Drakengren är organist i Arbogabygdens församling och läser för närvarande Master i Orgel och relaterade Klaver- instrument vid universitetet i Göteborg, med Hans Davidsson som huvudlärare. Hanna specialiserar sig just nu på 1600- och 1700-talens musik med särskilt fokus på Koralbearbetningar.

Orgelkonsert – Från Medeltid till Bach
Tid: Onsdag, 9 augusti 2017, kl. 18:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan

Konsert: Musik i slott och stuga
Tid: Fredag, 11 augusti 2017, kl. 18:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan
Gratis entré.

Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

Christina Andersson, sopran &
Magnus Andersson, renässansluta

Christina Andersson och Christina Andersson
Christina och Magnus Andersson är båda specialister inom den tidiga musiken och aktiva i hela Europa på de stora festivalerna och scenerna. De är aktiva med ensembler som Amsterdam Baroque Orchestra, Collegium Vocale Gent, Akademie für Alte Musik Berlin, Göteborg Baroque och med dirigenter som Ton Koopmann, Phillipp Herrewhege, Hans-Christoph Rademann, Sir Roger Norrington för att endast nämna några av deras samarbetspartner. Lyssna gärna här, videoklipp på Youtube: ”Clear or Cloudy” av John Dowland (1563-1626).

Konsert: Luthers luta – 500-års reformation
Tid: Torsdag, 10 augusti 2017, kl. 18:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan
Gratis entré.
Arrangör: Svenska kyrkan/Arbogabygdens församling

Obscurus Orbis

Band Obscurus Orbis
Medeltida rockband med säckpipor, rauschpfeifs, stränginstrument, olika trummor och hurdy-gurdy.

Fredag, 11 augusti 2017:
kl. 21:00 – Medverkande riddarspel (Bergmansparken)
kl. 22:30 – Konsert på Stora Torget
Lördag, 12 augusti 2017:
kl. 13:15 – Konsert vid rodden
kl. 18:15 – Konsert i Ahllöfsparken
Söndag, 13 augusti 2017:
kl. 12:00 – Konsert i Ahllöfsparken
kl. 15:00 – Konsert i Ahllöfsparken
Arrangör: Föreningen Arboga Medeltid