Lyssna du gärna på utvalda ord?
Välkommen till våra föreläsningar!

09 aug – kl. 16:00 – Rådhuset, fullmäktigesalen
Claes-Bertil Ytterberg om Reformationen – I reformationens spår

Föreläsning om den sena medeltidens livssyn och politiska situation, om Luthers liv och insatser i sammanhanget och om Reformationens konsekvenser för Sverige och Gustav Vasa.
 
10 aug – kl. 17:00 – Rådhuset, fullmäktigesalen
Hans Almgren om Arboga historia – Medeltiden då och nu

Hur det var under medeltiden, och hur man idag använder sig av medeltiden. 1800-talshistorikern von Ranke uttryckte historikerns uppgift att ta reda på ”hur det egentligen var” – ”wie es eigentlich gewesen ist”. Här kan alla bli historiker och analysera hur medeltiden används under Medeltidsdagarna i Arboga!
 
11 aug – kl. 12:00 – Rådhuset, fullmäktigesalen
Louise Berglund – Lysande damer

Heliga Birgitta och drottning Blanka som kompanjoner på 1340-talet. Heliga Birgittas insatser för kultur och politik är väl kända; Mindre känt är att hon hade starkt stöd av drottning Blanka från Namur på 1340-talet. Blanka, gift med kung Magnus Eriksson, var i själva verket en viktig förutsättning för heliga Birgittas arbete. Föredraget handlar om dessa båda kvinnor, deras samarbete men också om deras senare konflikt.
 
12 aug – kl. 15:00 – Biblioteket
Mats Hermansson om Presenningsikoner

Ikoninspirerade bilder – slagmetall, slitna presenningar, form, känsla och färger från ikonernas värld. Bilderna är en återbruks-demonstration, målade på gamla presenningar. Ett fint hantverk, slitna och härjade, men ändå så vackra och fulla med historia.
Mats Hermanssons bilder visas den 7–12 augusti på biblioteket i Arboga.
 

Härligt med mångfaldig underhållning. Vilken kommer vara din favorit? Du kan förboka biljetter här! Varmt välkommen!

 
Studieförbundet Vuxenskola Föreläsningar samordnas av Föreningen Arboga Medeltid och Studieförbundet Vuxenskolan.